Vaše čekanje završava ovdje.

Naš slogan je ujedno i naša vodilja. Bona Dea klinika je otvorena primarno da bi mnogim parovima pružila priliku da postanu roditelji.
IVF tretman u Bona Dei je jedinstven i kvalitetom se razlikuje od svih ostalih. Kada bi trebali da kažemo šta je IVF, mogli bismo iskoristiti i definiciju

IVF je metoda asistirane reprodukcije pri čemu se jajna stanica i spermatozoid oplode u laboaratoriji izvan samog ljudskog tijela , te se potom dobijeni embrion vraća natrag u materničnu šupljinu.

Međutim, sa vama želimo da pričamo jednostavnim jezikom i rječnikom koji razumijete. Mi shvatamo da nije lako pričati o nekim temama, upravo iz tog razloga – nigdje ne žurimo.
Ukratko, IVF funkcioniše ovako:

 

  • Prvo ćemo da obavimo konsultacije. Dr. Ali Mesut voli razgovarati za oba partnera o cjelokupnom procesui i prepremnim metodama. Iznimno je bitno da se u prvim momentima razumijemo i shvatimo šta sve može da pospješi i ometa proces oplodnje u prirodnom obliku ili IVF.

 

  • Nakon toga, pogledaćemo koje sve testove ste do sada obavili, a koje možemo zajedno obaviti.

 

 

  • Poslije analize i određivanja parametara koji su testovi dali, obično se daju lijekovi koji stimuliraju jajnike da proizvedu povećan broj jajnih stanica.

 

  • Istovremeno, razvija se personalizirani protokol na temelju dobi žene i muškarca, medicinske istorije i rezultata hormonalnih i ultrazvučnih pregleda. Partnerica je pod stalnim nadzorom uz pomoć serije ultrazvučnih pregleda i krvnih pretraga.

 

 

  • Kada se pretpostavi da su jajašca zrela, izvlače se putem manje hirurške intervencije koja se obavlja pod anestezijom, u kojoj se izvlače zrela jajašca.

 

  • Tekućinu potom pregledaju iskusni embriolozi na čelu sa Dr. Mesut i izoluju jajašca.

 

 

  • Partner daje uzorak sperme i potom se iz ejakulata izdjvaja  i pažljivo pripremaju zdravi spermatozoidi koji će se zamrznuti pod određenim uslovima.

 

  • Kada imamo sve što je potrebno od oba partnera, nakon nekih 18 sati, oplodnja se može dokumentirati. Embrioni se potom inkubiraju u određenoj kulturi u strogo kontrolisanom laboratorijskom okruženju – tri do pet dana.

 

 

  • U toj tački se unaprijed dogovoreni broj embrija prenosi u maternicu putem bezbolne ultrazvučne procedure. Dodatni embriji se zamrzavaju. Pod nekim okolnostima, uključujući i one u kojima je izvršena sveobuhvatna analiza hromozoma ili genska analiza, svi embriji se zamrzavaju.

 

  • Test trudnoće se obavlja 9 do 11 dana nakon transfera embrija.

 

Pogledajte i:

Zamrzavanje embrija

Metoda krioprezervacije embriona i njihovog čuvanja po pravilu se koristi prilikom svakog ciklusa asistirane oplodnje, prilikom kojeg nastane veći broj zdravih embriona nego što je potrebno za embriotransfer.

Inseminacija

Inseminacija je jedan od načina medicinski potpomognute oplodnje. Ovo je prva i najjednostavnija stepenica, a zapravo je unošenje ejakulata partnera u tijelo partnerice.
U ovom postupku se oplodnja dešava u tijelu žene pa se ovaj proces smatra potpomaganjem susreta spolnih stanica.

Genetska dijagnostika (PDG)

Najveća želja svakog roditelja je da im beba bude zdrava. Zahvaljujući PDG i skriningu embriona možemo da otkrijemo probleme na vrijeme.
Genetske anomalije su čest uzrok ranih spontanih pobačaja u prvom tromjesečju trudnoće. Preimplantaciona dijagnostika nam pomaže da spriječimo takve gubitke.

Embrio pooling

Embrio pooling je proces prikupljanja zrelih jajnih ćelija kod partnerice. Izazov predstavlja kada se partnerica nalazi u dobnom periodu iznad 40 godina i potrebno je da se prikupe što kvalitetnije jajne ćelije za proces oplodnje.
Jajne ćelije se skupljaju kroz određeno vrijeme, bivaju oplođena u obliku embrija, a zatim vitrificirana.

Sperm washing

Sperm washing (eng.) je metoda čišćenja sperme i izdvajanja jedinstvneih spermatozoida. Ovaj proces se često obavlja zbog sprečavanja raznih komplikacija pri procesu oplodnje, te sprečavanja širenja raznih infekcija i bolesti.
Proces se obavlja u istoj laboratoriji gdje se i radi zamrzavanje i oplođivanje zrelih jajnih ćelija.

Zamrzavanje spermatozoida

Zamrzavanje spermatozoida je procedura koja omogućava dugoročnu, skoro neograničenu prezervaciju muških polnih ćelija.
Krioprezervacija spermatozoida ne smanjuje njihov kvalitet, tako da se u svrhe asistirane oplodnje može uspešno upotrebiti kako zamrznut, tako i sveže uzet uzorak sperme.

NGS dijagnostika

NGS prestavlja najnovije tehnološke preimplantacijsko genetsko testiranje.
NGS omogućava da se pregleda svih 23 para hromozoma na svim nivoima i sa boljom rezolucijom. Važnost obavljanja ovog testa se ogleda u kvalitetnom procesu IVF tretmana, gdje se pokušavaju smanjiti svi rizici koji se mogu predvidjeti.

Embrio transfer

Embrio transfer predstavlja poslednji korak u IVF proceduri.
Embriotransfer je vraćanje embriona u matericu i obavlja se jedan i po do tri dana posle aspiracije jajnih ćelija, sve dok embrion ne dostigne stadijum “blastocista”.
Ovaj postupak ne traje dugo i nije bolan.

Zakažite besplatne konsultacije odmah

Biti partner u Bona Dea klinici znači vraćati nadu, ispunjavati snove i pružati prilike odmah kada se pacijenti odluče na to.